Дървесна култура и наследство

 • 10 януари 2019
 • 512 0 1

Петнадесети януари 2019 е крайният срок за регистрация във фотоконкурсите на 2018-та, посветени на Световния ден на дървото. Конкурсните категории са Наследство, Хора и Околна среда.  Тази дата е съвсем скоро, така че решихме да ви дадем малко вдъхновение като ви покажем миналата година в коя категория беше регистрирана фотографията, спечелила голямата награда от  $2500, победителят на категорията, грабнал $1800 и 10-те почетни споменавания, донесли по $300.

Така… миналата година категорията, в която беше регистрирана снимката-победител, беше Наследство. Разгледайте всички спечелили снимки, както и обяснията на авторите за тях и се присъединете тук:  https://www.voubs.com/contests/change-in-wood-culture-heritage/654  

Категория Наследство, Почетни споменавания, $300:

 1. “Духът на Баянихан” от Раниел Кастанеда (Филипини)

Баянихан е в основата на Филипинската култура. Това обединява съседите в общност и ги кара да извършват задачи заедно, като по този начин се намаля количеството работа и работата става по-лека. Също се нарича и “духът на обществото”, Най-добре може да се види вярата в него, когато хората решат да се преместят в друга област. Традиционната филипинска къща, наречена “бахай-кубо” може да се пренесе чрез дървени прътове, които помагат за местенето от едно на друго място.  Това изисква група хора да вдигнат и носят къщата на раменете си. Здравите мъже обикновено участват, докато жените стоят отстрани, наблюдават, говорят и развеселяват обстановката. След това има събиране с цел отпразнуване и социализиране.

 1. “Да прегърнем културата” от Авеек Бховмик (Индия)

Пламък на посвещението гори в храман на Пури в Одиша, Индия в по време на известния фестивал Яганаф Ятра, провеждащ се през юли. Занаятчии започват да избработват дървени колесници за светата троица Яафанаф, Субхадра и Балабхадра още през април от скупчените дървета от пътя до храма. Около 370 куба дърва отиват в правенето на колосалните коли.  Занаятчиите изграждат колесниците чрез опит и точност на мерките, които се научили от прадедите си. Цялата област е пълна с дърводелци, шивачи, занаятчии, които придават форма на светата колесница, която ще носи пратениците на господа. Заначтчиите имат сложната задача да предпазят от дъжд и да излъскат колесницата. Сръчните им ръце и вярващите им сърца доказват, че те са малки зъбчета в голямото колело.

 1. “Джамия” от Шабан Ок (Турция)

Това е една много стара джамия само с един имам в момента. Хората ходят и се молят, но има малко хора в селото, тъй като зимата е тежка.

 1. “Мостът Ю Бейн, Мианмар” Сирсенду Гайен (Индия)

Намиращ се 11 км южно от Мандалай, уникалният мост Ю Бейн представлява 1,2-километрова структура, изградена от  стволове на дъб и смятана за най-дългата в света от този вид. През 1857г., когато столицата на окръга е преместена от близкият град Амарапура в Мандалай, местният кмет ю Бейн спасил части дърво от разглобения дворец от тик и ги реконструирал в невероятен мост.  


 1. “Резба” от Фаустино Кармона Гереро (Испания)

Visiting the work place of a carpentry craftsman, using his work tools to shape the wood. Spheres that are gradually lost.

 1. “Паете” от Кароло Замора (Филипини)

В Паеле, Лагуна, Филипини скулптурите от дърво са основен занаят, това е наследство от дедите им.  Там употребяват думата “пает”, което означава длето за дълбане в дърво. Хората там основно изработват религиозни фигури.

 1. “Традиционни дървени лодки” от Азим Кхан Рууни (Бангладеш)

Стотици дървени лодки са наредени във формата на цветя, готови да пренесат работниците от предградията до техните работни места в центровете на градовете.  Огромните групи лодки в столицата на Бангледеш - Дака, която е третата най-гъсто заселена в света, дом на 17 милиона хора. Снимката е направена в Садаргхат , на бреговете на река Бриганга, която се използва като път до Дака от милиони работници. Лодките са събрани на групи между 20 и 200 във всяка група.

 1. “Религиозно място” от Кристиан Алета (Филипини)

Филипините са познати като една от най-големите католически страни в Азия. Със силни религиозни вярвания в Католическата църква, дървени статуи са поставени в почти всички къщи. Тук в Паете, Лагуна, Филипини, съпругът и съпругата създават дървена статуя на Мария, както и други католически Светии, за да ги продадат на партньори, независимо дали в страната или чужбина.

 1. “Мaйсторът на дървото” от Иво Иванов (България)

Снимката е от събитие, възраждане на римското дърводелство. Снимана е в България, в района на град Плевен, където по време на Римската империя е имало гарнизон, отговорен за доставките на материали за шивачите, дърводелците и ковачите на оръжия. Снимката е направена през 2015 година.

 1. “Правене на дървена лодка” от Дебасиш Чакраборти (Индия)

Традиционната изработка на дървени лодки в Бенгал датира още от 17-ти век. До ден днешен Сипур, близо до Баларах, Бенгал е известен с изработката на лодки и лесното използване на транспорт по вода. За жалоост в момента печалбите са отслабващите и има обща незаинтересованост от страна на новото поколение към този много специализиран занаят.

Главен победител на категория, $1800:

“Напомняне за традиционната дървена лодка” от Фердоус Шабир (Бангладеш)


Бивш лодкар си спомня неговата любов, стоейки на развалина. Традиционните лодки бързо изчезват и стават част от миналото заради металните лодки, някога известни и обичани. Това е снимка на оставащия корпус на традиционна дървена шхуна, чакаща дa бъде разрушена от времето.

СПЕЧЕЛИЛ ГОЛЯМАТА НАГРАДА, $2500:

“Мелодия на средствата” от Соменаф Мукхопадхиай (Индия)

 

Възрастен мъж от племе свири на остарял инструмент със струни, направен от дърво, а неговият внук слуша мелодията. Снимката е направена в Бирбхум, Западен Бенгал, Индия.

 

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси