Дървета, Хора, Живот

  • 18 януари 2019
  • 563 0 2

Последните дни мнозина бяха зарадвани от факта, че крайните срокове на 3 невероятни фотографски конкурса бяха удължени. Тази година Международното общество за дървесна култура реши да обяви късен период за подаване на участия. Вместо 15-ти януари, крайният срок бе отложен за 31.

 

Така че нека да се вдъхновим! Вторите шансове не идват просто така често при нас! Вдъхновение и работа, мили Воубстъри!

 

Ето и един извор на вдъхновение - миналогодишните спечелили снимки. Спиращи дъха и донесли възможността на фотографите им за добиване на популярност. Този път избрахме да ви представим категория “Хора” и какво авторите на миналогодишните спечелили фотографии казват за тях.  Не забравяйте, можете да се включите сега и вие да кажете нещо за ваша фотография по темата тук: https://www.voubs.bg/contests/change-in-wood-culture-people/652

 

Категория хора, почетни споменавания ($300 award for each participant):

1. “Дървета за живот” от Зай Яр Лин (Мианмар)

Жена събира дървета от малка горичка, близо до езерото Инле, Мианмар. Хората, живеещи близо до гората, събират дърва, за да построят къщите си и да си правят огън..

 

2. “Кюфе” от Лейля Емектар (Турция

Дървото се ползва в изработката на кошници, които са важни за транспортирането на реколтата на селяните.

 

3. “Обратно вкъщи” от Ангшуман Пол (Индия)

Рибари се завръщат вкъщи след риболов в залив в Бенгал, близо до плажа Дигха.  Риболовът е групово занимание, с което хората препечелват за прехрана на семействата си.

 

4. “Изработващият маски” от Хасе Хамид (Малайзия)

Един от последните майстори на ръчната изработка на традиционните дървени маски в Индрамаю, Индонезия.  Той се надява, че по-младото поколение ще продължи тази невероятна култура.

 

5. “Дървесина и тинейджърка” от Нирмаля Бхатачаря (Индия)

Тя носи дърва за огрев от гората до нейната къща. Тя е част от племето Сабар, номади от Пурулиа, западен Бенгал. .Собарите са племе без земя, което обикновено обитава селца близо до гори, далеч от големите общества. Докато мъжете извършват селскостопански труд извън домовете, възрастните, жените и децата стоят заедно. Те ловуват, ловят риби от реката, редки животни. Като цяло племето живее примитивен живот, но в единение с природата.

 

6. “Носачи на дървета” от Махфузул Хасан Бутан(Бангладеш)

Работници от индустрията за доставяне на дърва насочват трупи за дърворезба на лодка. Тъй като всяко дърво е тежко, а компаниите не искат да влагат в големи кранове за пренос, те използват групи от работници. Снимката е от Дака.

 

7. “Производство на дървени въглища” от Юсеф Ялмаз (Турция)

Срещнах хора, които изработват дървени въглища, докато бях в област с гори в Истанбул, Турция. Работата беше много трудна. Работниците подреждаха дървата във формата на пирамиди, покриваха ги с пръст, и запалваха. След този огън трупите стават въглища.Един работник се спря, макар целият в прах, той не преставаше да се усмихва.

 

8. “Ифугао - скутери от дърво” от Раниел Кастанеда (Филипини)

Хората от Ифугао карат домашно изработени скутери от внимателно издълбано дърво, облечени са само в техните традиционни  дрехи. Дървените скутери са били създадени за транспорт на събраната реколта и сваляне на дърветата, отсечени от планината по-бързо. Но тъй като всички са започнали да си правят такива скутери, кметът е решил да включи състезание със дървени скутери по време на Фестивалът Имбаях през 1979. Знае се че някой могат да достигнат дори до 50 км.ч като скутерите са задвижвани само с гравитацията!

 

9. “Състезание с лодки” от Апу Жаман (Бангладеш)

Ноука Баич е традиционен спорт по гребане в Бангладеш.  В него се използват традиционните за Бангладеш лодки, познати като Ноука. Те са дълги. Всеки екип в състезанието Ноука Баич се състои между 25 и 100 участници. Лодки с моторни двигатели не се допускат. Около 2000-та година, Бангладешкото общество в Оксфорд, Великобритания също е започнало да организира Ноука Баич. Бангладешката федерация по гребане, основана през 1974 година, е властта отговорна за всички Ноука Баич дейности в Бангладеш.

 

10. “Бансури” от Судипто Дас (Индия)

Възрастен мъж от племето Сантал свири на флейта, изработена от бамбук, позната като бансури в селата в Западен Бенгал, Индия. На тази флейта се свири отстрани и може да се намери из всички части на Индия. Традиционните бансури се правят с една вдлъбнатина в бамбука със шест или осем дупчици за пръстите.  Думата бансури произлиза от банс (бамбук) и сур (мелодия). Бансури обикновено се произвежда от специален вид бамбук, който обикновено израства доста висок (около 4м) в Хималаите.

 

ПОБЕДИТЕЛ В КАТЕГОРИЯТА ($1800 награда):

“Дърво и фантазия” от  Соменаф Мукхопадхия (Индия)

Странстващ дърводелец, който продава неговите стоки на хората от селото е зает да работи в крайпътна гора, докато момиченце се наслаждава да се оглежда в огледалото на дърводелеца.

 

Ще бъде ли творбата ви част от списъка на победителите следващата година и ще бъде ли вдъхновение за други? Зависи от вас! Първата стъпка затова е да участвате в конкурса сега!

 

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси