Световен ден на дървото: фото и видео конкурси 2019

  • 15 март 2019
  • 398 0 0

Последният януарски ден беше важна дата - беше краят на конкурса “Промяна в дървесната култура” в трите му фотографски категории (Хора, Наследство и Околна среда). А краят на февруари беше също толкова значим - тогава беше краят на видео конкурса на същата тема. Навярно бихте попитали каква е бързата равносметка?!  1247 спиращи дъха снимки на фотографи от цял свят, 64 видео клипа с високо качество, особено трудна задача за журито, предизвикано внимание за каузата, 40 победители и общо $27 400, които знаят в чия банкова сметка отиват!

 

Всъщност най-хубавото за спечелилите снимки и видеота, ние, от VOUBS смятаме, че най-страхотен е факта, че те ще бъдат показани съвсем скоро (21-ви март) на грандиозното събитие Световен ден на дървото. Тази година то ще се проведе в Австрия като отново ще събере хора от различни сфери - любители на природата и активисти, хора на изкуството и занаятите, представители на индустрията от всички континенти. Събитието е ежегодно и това е 7-мото му издание. То наистина способства популяризирането на каузата “Дървото е добро!”, основа на Международното общество за дървесна култура.

 

Категорията, която предизвика най-голям интерес и получи най-много участие е “Околна среда” с 596 регистрирани снимки и одобрени да участват, тъй като покриват изискванията на конкурса. А те не бяха лесни! Най-трудната фотографска категория се оказа “Хора” с 292 снимки, макар страницата на конкурса да бе посетена над 16 хиляди пъти. Последната фотографска категория - “Наследство” получи 359 снимки. Видеотата, тъй като отнема много по-дълго време да бъдат изработени и тъй като е първа година на състезание в тази категория, бяха 64, което е добър резултат.

 

Къде отиде голямата фотографска награда?!

 

Окей, няма да ви измъчваме повече! Големият победител във фотографския конкурс с най-висок вот в трите категории е  Мио Мин Киве от Мианмар за неговата снимка, регистрирана в категория “Околна среда” и наречена “Надежда”.

 

 

Снимката показва 3 деца, които отчаяно се опитват да засадят дърво, за да могат да имат поне едно нещо, за което да се надяват. Историята на трудния живот е свързана с климатичните промени в Мианмар. Толкова разчувстваща снимка - сушата е навсякъде, но надеждата е в ръцете на младите!

 

Поздравления Мио, че стана тазгодишния победител и спечели $2 500!

 

Щом голямата награда отива за най-високо оцененото участие от категория “Околна среда”, то кой ще заеме мястото на победител на категорията?

Победителят на категорията е Пьотр Козлов от Русия. Той получава наградата от $1 800 в категория “Околна среда”.

 

 

Снимката е направена над езерото Таватуй. Името означава “Фест на планината”. Това е страхотно представяне на естествената красота, изцяло изцяло заслужило да спечели най-оспорваната категория.

 

А кой е следващият победител?

 

Той се казва Виталий Новиков от Русия и получава $1 800 за спечелването на категория “Наследство”.

 

 

Тази снимка е на дървените куполи на храма близо до село Варзуга. Храмът датира от 14-ти век и е световно наследство от списъка на UNESCO.

А относно категория “Хора”?

Победителят е от Индия и се казва Дебдата Чакраборти

 

 

Фотографът е направил снимката си в Бенгал, Индия като е снимал старец, работещ във фабрика за производство на лодки. Очевидно човекът е сръчен и познава добре занаята. Пренебрегвайки своята възраст, приемайки обстоятелствата, той продължава своята работа по трудното оформяна на дървесината.
Победителят във видео конкурсът е…?

 

Тя се нарича Мария Перладо. За нея знаем 2 неща: че е от Испания и че е невероятен видео оператор. Опа… има и трето нещо, което знаем - сега тя започва да харчи $5000, които наскоро спечели с нейното едноминутно видео.

 

Самото видео перфектно обобщава как употребата на дървото се е променила, но и запазила същата в някои аспекти. То ясно обяснява, че дървото остава незаменима част от живота на хората. Невероятно свършена работа - ето как 1 минута може да направи промяна: чрез вдъхновение, талант и усилена работа!

 

Горепосочените бяха топ победителите на конкурсните категории. Моля вижте списъкът с фотографите с почетни отличия, както и останалите 5 видео оператори, които получават награда:

 

Категория “Околна среда”:

300 $ Зай Яр Лин, Мианмар

300 $ Хасе Хамид, Малайзия

300 $ Джейсън Фрийман, Австралия

300 $ Алексей Хрушчов, Русия

300 $ Сома Негахдариня, Иран

300 $ Нимай Чандра Гош, Индия

300 $ Дария Василева, Русия

300 $ Станимир Станев, България

300 $ Евген Самученко, Украйна

300 $ Евгений Солонинов, Русия

Категория “Наследство”:

300 $ Александър Романов, Русия

300 $ Зай Яр Лин, Мианмар

300 $ Фрой Ривера, Филипини

300 $ Индранил Сенгупта, Индия

300 $ Лейля Емектар, Турция

300 $ Алина Сидикова, Киргизстан

300 $ Фройлан Робас, Филипини

300 $ Данило Викториано, Филипини

300 $ Олга Бурда, Русия

300 $ Питър Лий, Малайзия

 

Категория “Хора”:

300 $ Андрей Снегирев, Русия

300 $ Александър Степаненк, Русия

300 $ Четан Сони, Индия

300 $ Анди Нурсам Адипутра, Индонезия

300 $ Бернард Рекирдо II, Филипини

300 $ Азим Кхан Рууни, Бангладеш

300 $ Фулия Феркан, Турция

300 $ Марк Антъни Агтей, Филипини

300 $ Еркин Болжуров, Киргизстан

300 $ Амитава Чандра, Индия

Едноминутно видео:

$2500 Патриша Иза Бенипайо, Филипини

 

$1500 Николай Николов, България

 

500$ Вини Вардатур Роси Розана, Индонезия

 

500$ Ашлид Самсет, Норвегия

 

500$ Азим Кхан Рууни, Бангладеш

 

Пожелаваме ви вашето име да бъде част от тази статия догодина! А дотогава, не пропускайте конкурс на VOUBS, където ви очакват невероятни изненади!

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси