7 причини защо да се присъединим във фотографски конкурс

  • 22 март 2019
  • 311 0 0

Мнозина пъти сте намирали в интернет конкурси, които ви предлагат да се присъедините към конкурс. Най-вероятно сте ги прескачали. ”Какъв е смисълът да участвам, ще има толкова много други участници, въпрос на късмет е да спечеля”, бихте си казали. Или пък “Защо да си губя времето?”. Както и много други отрицателни мисли биха изскочили в съзнанието ви. Но замисляли ли сте се над всички плюсове, които един конкурс ще внесе в живота и кариерата ви, независимо дали сте професионален фотограф или любител?! Следващия път, когато възнамерявате да натиснете червения X на предложението за конкурс, помислете си за тези причини защо трябва да опитате и да се присъедините в конкурса:

  1. Със сигурност, когато участвате в конкурс, ще получите обратна връзка. Ако гласуването е от публиката - супер, това означава, че ще разберете по-добре какво повечето хора търсят. Ако оценяването е от професионално жури - какъв по-добър шанс да се научите и да се развиете?!

  2. Чрез участие в конкурс имате реален шанс да спечелите награда. А в същото време, ако се регистрирате в специализиран уебсайт за продаване на снимки, там трябва да изберете план като например - продаване на 30 снимки, получаване на 15 евро. На  www.voubs.com, конкурсният хъб, има победители, които спечелват 2,500 долара за тяхна снимка. Например Мио Мин Киве от Мианмар спечели тази награда в края на януари в световно известен конкурс, проведен на платформата.

  3. Каква е най-страшната заплаха, която грози човек на изкуството?! Честно казано, това е попадането в т.нар. “черна дупка”, където не може да се открие нищо ново, за което да използвате творческите заложби. Нищо не се оказва да е “музата”. Но един фотографски конкурс може да разгърне потенциала на твореца и да използвате необходимата оригиналност. Ще имате задача да изпълните, т.е. “мотивация”, което е сериозен старт. Вдъхновението не изскача ей така от никъде, често трябва да го потърсим.

  4. Направили сте фотосесия. Усилена работа, но страхотна! Имате много кадри. Върху кои да се съсредоточите, кои са най-добрите?! Всеки път, когато имате специална задача като например участие в конкурс, вие ще погледнете на творбите си с “друго око”. Със сигурност ще бъдете по-самокритични, нищо няма да е достатъчно, ще получите допълнителни идеи как да направите всичко по-добре. Честното самооценяване на работата е част от сложните неща, които един автор трябва да извърши.

  5. Типичен изход от фотографски конкурс е международното представяне. Да, в платформи като VOUBS има хора от цял свят - специалисти по визуализация, маркетолози, хора от сферата на бизнеса, които се наслаждават на нетуркинг с други професионалисти. Коментарите и съобщенията на платформата позволяват на потребителите да се свързват и да постигат договорености по съвместна работа.

  6. Още едно нещо е абсолютно сигурно - ако се “навъртате” в среда с други фотографи, то ще oзнавате новините и тенденциите доста по-бързо. Ще бъдете информирани за изложни и курсове светкавично в сравнение да очаквате новините да изникнат от никъде.

  7. Причината на последно място, но не и последна по важност е, че участието в конкурс за снимки е истинско вълнение. Всички имаме нужда от щипка адреналин в ежедневието си. Само си представете да станете най-добрия и да вкусите победата! Веднъж запознат с това чувство, човек не се отказва да не опита да го повтори.

 

Ако тези 7 причини ви звучат логично - знаете какво да направите! Участвайте в онзи конкурс! Всъщност, след всичко изброено дотук, се оказва, че можете само да спечелите, нищо не губите да участвате в конкурс!

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси