Как да заснемете перфектните портретни снимки и да спечелите конкурс с тях?

  • 22 май 2019
  • 318 0 0

Заснемането на перфектната портретна снимка, която заслужава топ наградите и признанията, може да бъде доста трудна задача дори за професионалисти. Например, дори човекът, който ще снимате да е сам и да не мърда, макар да сте избрали камера без огледала, може да е тежка задача. Когато снимате портретни снимки за конкурс,  трябва да вложите много творчество и да внимавате за най-малкия детайл, за да сте собственика на печелившата снимка в състезанието. По-долу можете да откриете няколко подсказки, който да ви помогнат да го направите:

 

Настройки на скоростта на затвора

Когато настройвате скоростта на затвора, ще се наложи да вземете предвид фокусното разстояние на обектива. Ако не го направите, заснената снимка може да стане размазана, заради трепване на камерата. Скоростта на затвора трябва винаги да е по-висока в отношение с разстоянието на обектива. Например, за 200мм, скоростта трябва на затвора да бъде 1/250 секунда или по-висока. Като алтернатива можете да опитате за фотоапарати, които имат включена система против трепване около сензорите, ако не желаете да продължавате да настройвате скоростта на затвора.  

Когато правите снимки, наистина е трудно човекът да остане напълно неподвижен. Всъщност дори да снимате неоживен предмет, то тогава пак ще има фактори като въздушни потоци и движение на заден фон, за които трябва да внимавате.  Дори когато хората не мърдат, едно обикновено премигваме може да провали снимката ви. За да избегнете всички тези проблеми, включете размазване на движението и използвайте по-висока скорост на затваряне.

 

Избор на леща

Лещата, която използвате, ще има голям ефект над портретната снимка. За визуално въздействие на портретите, трябва да изберете лещи с широк обектив. Например, снимането при с нисъкоъгълна леща ще направи хората да изглеждат по-високи отколкото са. Това е страхотна техника за заблуда на окото и трябва да я използвате по най-добрия начин. Обаче внимавайте  да не се приближите прекалено много, да не би да направите изкривявания и да развалите перфектния кадър.!

 

Подобрете вашето ISO

ISO, съкращение от International Standards Organization(Организация по международна стандартизация), дава правилните оценки “М” на чувствителността на сензора за цифрово изображение. Заедно със скоростта на затванява, ISO е другия опорен камък в правенето на невероятна портретна снимка. Колкото повече увеличавате ISO-то си, толкова повече сензорът става по-чувствителен към светлина. Това ви позволява да уловите повече светлина без да намалявате скоростта на затваряне. Например, когато удвоите ISO-то, сензорът ще стане два пъти по-чувствителен към светлина, което означава, че ще изисква на половината светлина за постигане на правилната експозиция.

 

Уловете емоции

Казано е: “Зад всяка снимка има история”. Това е вярно за всички портретни снимки, които печелят награди. Добрият портрет трябва да може да извади на преден план пред публиката емоциите - трябва да докосне публиката.  Едни от емоциите, които трябва да търсите и да покажете, са радост и тъга.

 

Снимки, изобразяващи бедност или свръх умора са доста емоционални и това може да се окаже тайната съставка, която състезателите могат да пропуснат в техните снимки. Това може да ви помогне да грабнете наградата.

 

Горепосочените са само няколко от многото трикове, които могат да ви помогната да уловите невероятни портретни снимки. Важно нещо, което винаги трябва да търсите, е познаването на фотоапарата ви добре, по начин, по който можете да използвате повечето от неговите функции, ако не и всичките. Точната смеска на неговите опции със ситуацията на околната среда може да се окаже онова, от което се нуждаете, за да спечелите конкурса.

 

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси