Как да подобрите своята фотографска композиция

  • 28 август 2017
  • 1165 0 1

Искате ли да научите как вашите снимки могат да бъдат завладяващи произведения на изкуството? Трябва да владеете основните принципи за създаване на композиция, които ще Ви помогнат да направите наистина забележителни снимки.

1. Правило на третините

Разделете вашето изображение на 9 равни части с 2 вертикални и 2 хоризонтални линии. Позиционирайте най-важните елементи по тези линии или в точките, в които те се пресичат. Много фотоапарати днес имат способността да показват тази решетка в режим на преглед на живо.

2. Симетрия

Ако имате симетричен обект, можете да го поставите в центъра на Вашата композиция. За да създадете симетричен обект, използвайте отражения в езеро или река както и различни цветови модели и текстури, като дори може да добавите обект в една от страните на рамката, за да развалите симетрията и да създадете зрелищен ефект.

3. Диагонали и триъгълници

Ако искате да добавите динамика към снимката, може да поставите триъгълници или диагонали вместо хоризонтални и вертикални линии. Може да използвате обект с триъгълна форма или скрит триъгълник.

4. Правило на пространството

Когато правите снимка на движещ се обект, оставете повече пространство в посоката на движение. Човешките очи имат склонност да следват посоката, в която се намира обектът. Някои хора препоръчват добавянето на правилото "отляво на дясно", базиращо се на факта, че човешкото око се използва, за да следва предмети в посоката на четене... но има места по света, където хората четат в обратната посока, така че зависи от Вас, да решите дали ще го спазвате или не.

5. Балансиращи елементи

Поставяйки основния обект извън центъра прави фотографията по-интересна, но изображението може да изглежда празно. Може да балансирате, като включите друг обект с по-малко значение.

6. Насочващи линии

Насочващите линии фокусират или насочват вниманието към важните елементи на вашата снимка. Може да използвате пътища, стени, пътища или повтарящи се модели.

7. Използване на рамки

Рамкиране на фотографията с помощта на естествен обект е чудесен начин да подобрите фокуса и да подчертаете идеите, които искате да предадете. Може дори да поставите рамка в рамка, за да добавите дълбочина на снимката.

8. Златно сечение

... или Спирала на Фибоначи е най-сложното правило, което имаме за Вас. Едва ли някой не е виждал известната спирала, препокриваща се с фотография, за да демонстрира правилото. Вместо да Ви даваме сложни указания или неразбираеми формули, можем да Ви посъветваме да посетите колкото се може повече изложби или да се запознаете с работата на известни фотографи, за да разберете интуитивно този принцип на композиция.

Добри практики

Няма абсолютни правила. Понякога е добра идея да експериментирате, за да създадете незабравима и уникална снимка. Ето някои съвети как:

-          Променете гледна точка от нивото на очите - понякога дори само това може да направи разликата;

-          Бъдете минималисти - чували сте за "малкото е повече", опитайте се да го спазвате;

-          Изолирайте основния обект - замъглете фона, за да подчертаете един единствен обект в рамката;

-          Използвайте цветни комбинации - можете да постигнете много, ако научите как да прилагате науката за цветовете.

 Сега сте готови да изпробвате това което научихте. Присъединете се към нашия конкурс за Аматьорска фотография и получете WINGS за бъдещи конкурси: https://goo.gl/UJhnQT

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси