10-те най-популярни теми за фотографски конкурси

  • 14 септември 2017
  • 1434 0 0

Участието в конкурс е най-добрият начин да научите, придобиете опит, да влезнете в контакт с други фотографи и да изпробвате собствените си умения и развитие. Конкурсните теми могат да бъдат безброй, а в тази статия сме избрали да прегледаме само най-популярните. Всяка една от тях е цяла област, която да изследвате и подобрите себе си, но Ви предлагаме поне основните принципи за създаване на печеливш кадър.

1. Мода

Модната фотография е свързана с модели, така че трябва да помислите понякога за работа с хора, които едва познавате. Опитайте се да направите вашите модели да се чувстват удобно, в противен случай напрежението им ще повлияе на вашите снимки. Правилното чувство за хумор ще свърши работа, то ще ги накара да се чувстват спокойни и безопасни.

Подготовката на всички елементи от сцената - дрехи, облекла, прически и реквизит - ще Ви спести ненужно лутане в най-напрегнатите моменти и ще Ви позволи да се съсредоточите само върху най-важното нещо - създаване на най-добрия кадър.

Бъдете готови да дадете съвети или да направите препоръки за позиране на модела си - може да създадете наистина добро изображение, дори ако не работите с професионални модели, а с деца или аматьори. Ако снимате в студио, може да контролирате светлините, в този случай не забравяйте да измерите всички зони на сцената, за да избегнете сенките.

2. Природа

Показването на красотата на природата може да направи наистина зашеметяващи и без съмнение вдъхновяващи снимки. Но ако искате да успеете, трябва да се подготвите колкото е възможно - първо, за терена, в който ще снимате и второ, за неочакваните предизвикателства, които може да срещнете.

Вземете цялата необходима защита за Вашата техника с Вас. Макар че може да не разполагате с най-модерната техника, няма да бъдете доволни, ако загубите възможността за страхотен кадър, защото камерата ви не функционира или защото не сте взели обектива, който ви е необходим. Може би е добра идея да вземете статив с Вас, особено ако отивате на няколкодневно къмпинг пътуване до уединено място.

И накрая - снимайте в RAW формат на място и обработвайте снимките си по-късно. Изображенията в RAW формат съдържат огромно количество информация, която може да промените до желания резултат, когато имате достатъчно време за това.

3. Деца 

Още повече, че при снимането на модели е важно да се помогне на децата да се почувстват комфортно и да създадете атмосфера на сигурност и доверие. Имайте предвид, че повечето деца няма да следват графика Ви, така че имайте търпение и ги следвайте! Това може да доведе до някои невероятни снимки. Запомнете: не ги изпускайте от погледа си и дръжте фотоапарата винаги готов - децата винаги ще Ви изненадат с творчеството си, да направят нещата отново. Накрая - правете нещата забавни, не ги притискайте твърде много - важно е децата да се насладят на преживяното толкова, колкото и Вие.

4. Архитектура 

Както при фотографиите в природата, важно е да си осигурите достатъчно време за подготовка - да се разходите и да възприемете обекта от всички възможни ъгли и перспективи. Всички перспективи, означава и различни климатични условия. Уникалните снимки не са обвързани със слънчеви дни и безоблачно небе. Понякога дъжда и разпръсната или мрачна светлина може да бъдат ваши съюзници.

Опитайте се да снимате от неочакван ъгъл, за да създадете напълно различни изображения на вече добре известни обекти.

5. Макро

След като изберете какво или кой ще бъде Вашият обект, техническите подготовки са от съществено значение за вида на фотографията. Избирайте внимателно обективите си - обикновено е подходящ обектив с диаметър 50-60 mm. Използвайте удължителни тръби, за да придадете по-голям фокус на обектива, в случай че нямате голям бюджет за да купите макро обектив. 

Изберете малка бленда (f / 16 или дори f / 22), за да извлечете максимума от дълбочината. Използвайте устройство "трета ръка", за да поддържате позицията на Вашите обекти и да контролирате фона.

И накрая - помислете за действителната фокусна точка, когато правите макро фотография. Мястото, където избирате да се фокусирате, може да бъде разликата между добра и лоша снимка.

5. Диви животни и домашни любимци 

Нашите космати, летящи и плаващи приятели създават страхотни модели за снимки, но ни представят и някои уникални предизвикателства. При домашните животни имате най-малко предимството да изберете местоположениет. В идеалния случай това трябва да бъде място, което животното чувства познато. Това гарантира, че те ще си сътрудничат до колкото е възможно, ако очаквате те да позират или да си играят. Вероятно най-важното правило от всички е да изравните камерата си на същото равнище като животните. Бъдете подготвени да хванете движенията им с бърза скорост на затвора, опитайте се да уловите индивидуалния характер на животното и да включите хора, за да обогатите снимката, за да предадете по-добре връзката с тях. Дивите животни изискват различни умения от фотографа. Тук търпението е всичко! Подгответе се да прекарате по-голямата част от времето си, като чакате идеалния момент. Дългите часове в прикритие ще се изплатят, когато узнаете обекта си и започнете да предсказвате движението или поведението на животните.

Тук също е важно да защитите вашето оборудване и помнете - днес всички правят страхотни снимки, така че не търсете екзотични животни, а по-скоро екзотични снимки.

7. Храна 

Докато може да сте чували напоследък много безвкусни шеги за заснемане на храната, вместо да се консумира, фотографията на храни е сериозен бизнес. Не е лесно да бъдеш готвачът, стилистът и фотографът в същото време, така че трябва да направите каквото можете, за да си помогнете. Изберете предварително ъгъла - подгответе се, като решите предварително от какви ъгли и позиции ще заснемете храната. 

Обградете главната си звезда с еднакво впечатляващ антураж - не просто я сложете на кухненската маса, използвайте луксозни сребърни прибори за хранене, антични кани или винтидж чинии, различни текстури и форми. Опитайте и поставете храната на неутрален фон - например сива или черна метална тава или хартия за печене, която ще направи по-цветните съставки да се откроят.

8. Сватбена фотография

Сватбената фотография е специална тема, която изисква не само големи технически умения, но и малко специализация по психология. Не забравяйте, че хората на сватбата очакват това да е един незабравимо щастлив ден и е във вашите сили, да помогнете за това. Бъдете приятелски настроени и подкрепящи, за да изградите връзка с всеки на партито. Вашата способност да решавате проблеми и да мислите бързо неизбежно ще спечели тяхното доверие и сътрудничество. 

Вашата най-добра стратегия е да се подготвите предварително. Проучете местоположението или местоположенията, запознайте се с всеки детайл от сватбената програма и намерете асистент - независимо дали е избран от Вас или определен от Вашите клиенти. Финално - бъдете смели, но не натрапчиви!

9. Нощна фотография 

Стативът не е напълно необходим, но ще ви даде най-голяма гъвкавост, за да получите необходимите ъгли. Обикновено през нощта, когато осветлението е оскъдно, е необходимо да се използват по-дълги експозиции и това също прави стативът повече от желан аксесоар.

Носете покритието за обектива с Вас не само за да го предпазите, но и за да намалите до минимум светлините върху обектива от светлината, която влиза от ъглите извън кадъра. Не използвайте светкавицата на фотоапарата; в противен случай рискувате да получите преекспонирани преден план и тъмен фон. Ако искате да подчертаете елемент в кадъра, вместо това използвайте фенерче.

Нощните снимки предлагат още по-голяма възможност за игра с вода, отражения и светлина. И не забравяйте да си вземете резервни батерии, защото по-дългото им излагане ще ги изтощи по-бързо от обичайното.

10. Подводна фотография 

Това е друга вселена там долу! Повечето от съветите, които ви дадохме досега, важат и тук, но сега ще бъдете в напълно различна среда, затова се уверете, че се чувствате комфортно и безопасно в нея! 

Бъдете креативни и готови да експериментирате още повече. Например използването на светкавицата не винаги е необходимо. Някои от най-добрите снимки под вода са направени без нея. Приближете се до обекта - за предпочитане до 50 см, защото водата намалява цвета, контраста и остротата. Използвайте отлично оборудване, особено най-добрите обективи и светкавици, които може да вземете.

И един последен съвет - стриктно спазвайте правилата на конкурса, който сте избрали. VOUBS Ви предлага различни видове теми, от които може да избирате и с вече стартиралия VIPA 2017, може да демонстрирате Вашите таланти и умения във всяка област, която харесвате. Не пропускайте този шанс!

 

 

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси