Топ 10 снимки Март 2018

  • 18 април 2018
  • 855 0 0

 

“Hol-la, people!”

Кажи ми честно, не е ли това един от най-яките изрази, който си чувал за поздрав?!

Буквално си умирам по него! Всеки път щом го чуя и се изпълвам с онова екстра дръзко, супер спокойно и неустоимо жестоко гангстерско чувство, което ме зарежда и ме кара да усещам наличието на някаква невидима много близка свързаност между мен и човека, когото поздравявам. Особено, когато разбия и самата дума на срички. Тогава вече си е усещане повдигнато на квадрат. И с толкова много различни приложения на поздрава, не е никак странно, че сам Шекспир го е употребил в обръщение към Бернардо в Хамлет.

Но! Нека се съсредоточим. Пардон за френския, както се казва, и за това неформално интро. Веднага поправям грешката си с друг любим термин, използван от моите отвъд морски японски приятели - 久しぶりだね.

Остани на линия, продължи да четеш и

·        Научи повече за 10 крайно надарени с талант фотографи, които буквално обраха наградите в последния месечен фото конкурс;

·        Получи покана лично;

·        Прочети за различни мисли и прозрения относно водещите участия;

·        Сподели изживяването, научи интересни факти и се забавлявай с най-различни каламбури.

А, в случай, че не останеш доволен от последното, не трябва да имаш ни най-малка причина да се притесняваш! 

И тъй, на 0 лв се полагат 0 лв върнати, така че бъди мой гост и получи дори двойна на тази сума! Щедрост, откъдето и да го погледнеш.

А сега. По местата!

Вземи всичко от най-доброто

Движейки се отдолу-нагоре, представи си, че това е пого, само че еднопосочно, и виж всички топ артисти.

И нека да изчакаме слънцето…

Някога под британско управление, Раджастан е най-голямата и населена териториална единица на Индия в днешно време. В същата зона, негостоприемна и изключително суха лежи и пустинята Тар, която DrRajesh Kotecha описва с името пустинята в Раджастан. Именно там, възклекнал на преобладаващата пясъчна повърхност, той успява да заснеме снимка на две едногърби камили с техните ездачи. И вместо да са яхнали бурята, като едноименната песен на The Doors, те просто изчакват слънцето да…

Залезе.

Оставяйки 10то място да си почива, се прехвърляме от полетата от злато и миражите за несъществуваща пустинна роза (лош късмет, фенове на Стинг, само едното от двете неща можете да откриете тук) към една…

Зимна вечер в Пловдив

Костадинка Йорданова разказва една история за старинен град, оцелял след опустошително земетресение, изиграл значима роля в историческите събития на Балканите и представляващ място, където различни символи на Римската, Османската и Българската империи могат да се видят и до днес.

Авторът на тази фотография, заемаща 9то място ни насочва най-вече към парчето от историята, покриващо само Римската империя и нейните културни навици. При първа възможност обаче препоръчвам да посетиш града. Не е случайно, че той бе избран, за да представлява ЕС като столица на културата за 2019.

Полет

Ама не над кукувиче гнездо. А по-скоро прелет от Пловдив към езерото Керкини в Гърция, където изявени личности заявяват, че мястото е едно от четирите най-подходящи места за наблюдаване на различни крилати представители на животинското царство. Евгени Гавазов е отделил внимателно необходимото време, за да заснеме най-добрия кадър. В замяна, снимката съвсем заслужено завладя 8то място и събра почти 75 от възможните 80 процента жури гласове.

Хубаво разгледай снимката му и опитай да познаеш вида животно.

Огнената пещера

“В началото Николай Николов влезе в забранената пеща, покрита с кал.
А пещерата беше трудна за достъпване, и неустроена; и тъмнина покриваше проходите и стените на това място.
И 
Николай Николов каза: Да бъде светлина. И стана светлина.
И видя той, че светлината беше добро; и реши той да я заснеме и да ти я покаже.“

Приказно озаглавена, това фотографирано затворено пространство изглежда така сякаш носи атмосферата на хиляда звезди, готови да избухнат във вечен тътен, превръщайки земята в удачно място за следващ епизод на Имало едно време.

Право в гърлото

Шестата позиция показва значимата отдаденост към професионалната фотография. Случи ли се някога да имаш нужда от вдъхновение или мотивираща реч за постоянството, което винаги се отплаща, то говори директно с Shamsudheen Puthanpura Moideen. Жител на ЮАР, той споделя, че е прекарал цял петъчен следобед в дебнене на чапла, търсеща плячка. Shamsudheen бавно, но прогресивно е пристъпвал към своята „жертва“, надявайки се на този величествен момент.

Видимо, той е успял да го постигне използвайки Nikon D7000 с обектив Sigma 150-500mm, които е държал през цялото време в ръка, а не със статив. Работата му е в оригинал и не е редактирана.

Сабрина

Питал ли си се някога защо повечето кораби и урагани биват кръщавани с женски имена?

Аз съм. Очевидно, съществува старо поверие, според което умишленото кръщаване на лодка с женско име, на скъпа или специална жена, ще я предпази, както майка би предпазила детето си от прииждащи бури и лошо време в морето.

Сабрина обаче не мисля, че има кого да предпазва вече. Оставена е да дочака своя финал, грижейки се за никой друг, освен за себе си и служейки за снимачна площадка на хора като Malcolm Hough.  

Малко по-съвременни обяснения за женските имена дават друга представа, в която наименованията са такива, тъй като около корабите винаги има редица главоболия и голяма група от мъже. Е, може ли да не се замисли човек?

Водопадът

Заглавието говори само за себе си. Само три неща биха могли да допълнят: Стилян ПеневБългария, 4то място.

Гущер „Ситана“

Гущери са изключително завладяващи и мистични същества. Поради тяхното разнообразие и многобройни видове, ярките окраски по тялото, способността им да жертват и възстановяват опашките си, както и камуфлажа им или рефлексното им кървене, не е никак чудно, че те се вмъкват и в редица митични истории и култове, в частност най-вече от населението Маори.

Но самите влечуги не са лоши, нито крайно опасни за човека. Незаплашвани те могат да бъдат очарователни и спокойни, точно като този перчещ се мъжки екземпляр от рода Ситана.

Чудесната окраска в тази снимка донесе 3то място и 40 WINGS награда на Pratik Humnabadkar от Пуна, Индия.

Забавление

Не ти ли обещах забава по-рано? Шедьовърът, държащ среброто е точно такова олицетворение – безкрайно задоволство с безгранична радост. Chee Keong Lim перфектно заковава определението.

А радостта, която струи от тази снимка не може да се замести с нито една шега или каламбур. 

Тези малайзийски малчугани напомнят как всъщност удоволствието идва отвътре, а не отвън. Вземи, каквото можеш от децата, защото следващата снимка е нещо противоположно. Частица спокойствие. Нещо като…

Зимен Тетевен

Отново идващ отвътре е и мира, спокойствието. Но различното при него е, че външният свят лесно може да го наруши. Във време на поруха, подходящо място като висока планина или висок хълм, където да останеш насаме с мислите си, е всичко, от което можеш да имаш нужда.

Ицо Тепавичаров е заснел черно-бяла снимка на своя роден край, нагласяйки настроението за малко самотна тишина. Тишина, която обикновено се придружава от риториката или философията, но в този случай е придружена от 1то място.

И това, скъпи мой другарю, бяха само 5% от общия брой участия в конкурса за най-добра снимка на месец март 2018. Не пропускай да наваксаш и с останалите 95%, а след това се увери, че си влязъл и в априлската надпревара, за да си сигурен, че ще си подсигуриш приличната награда от 75 WINGS!

П.С. Голямо БРАВО за Илко Левков, който успя да отправи най-точното предположение за общия брой участия в тазмесечното издание на конкурса, според февруарската ни игра!

Е, за днес достатъчно. Ще се видим скоро!

 

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси