Каква е тайната ти, Април?

  • 14 май 2018
  • 1016 0 0

 

Все още не съм направил нищо с живота си и се чувствам прекрасно!

Можеш ли да си превъртиш последния спомен, в който приятелите ти или родителите ти си говориха с теб за щастието – че всъщност то се крие в теб и в това какъв човек си, а не какво имаш или си постигнал? Е, здравей! Това съм аз! Не, не щастието, а онзи щастлив човек, който се чувства комфортно с живота си и цялото си съществуване.

С изключение на това, че…

Излъгах.

В живота ми има нещо, което съм постигнал. А говорейки за „живот“, реално имах предвид само последните 30 дни, изминали до днес. „Нещото“ е цяло откритие, цяло вълшебство, то е скритата сила на природата и нейната младост. Най-накрая намерих отговор на въпроса

Каква е тайната ти, Април?

Близо три десетилетия бяха необходими, за да разкрия мистерия, толкова очевидна. Съвсем непринудено разглеждах фотографския конкурс за снимки от месец април преди няколко дни, когато внезапно ме удари най-неочаквано за първи път осенение, което обаче осъзнах едва, след като изгледах 160 снимки в конкурса. Тайната беше в самите изображения! През цялото време!

С години си задавах въпроси как април може да изглежда винаги така светъл, спретнат и красив, със свежи цветове и онази приятна корона върху дърветата.  Какво правеше образа на този месец толкова ясен и приятен в представите на повечето хора?

Но ето сега, когато вече осъзнах какво се случва и къде какво се крие, се чувствам готов дори да споделя своето откритие с теб. Мотиваторът, който ми помогна да се почувствам по-добре, макар и единственото нещо, което да бях свършил за последните тридесет дни е само това да разглеждам снимки.

„Попитай и ще ти се отговори“, отвърна април

Всички фотографии, които видях надигнаха вълна от емоционалност в мен. Видях красотата на деца, играещи си в зелената трева под галещото слънце. Видях живият образ на музиката, преоблечена в тяло на бъдеща жена. Видях принцесата да липсва от своята история за жабока, който целува и превръща в принц.

Позволи ми да направя най-добрият бриколаж от тези чувства и емоции, за да опитам да пресъздам чувствата, които аз усетих, като ти представя 10 от фотографиите, повлияли най-много върху мен и живота ми и завладели първите места във VOUBS.

Птици с дъх на дъга

Място: 10то

Автор: Sanjeev Kumar

 

Една от най-многоцветните и атрактивни птици е многоцветният лори папагал, който далеч не е случайно наименуван по този начин. Очарователната му окраска го прави жив символ на природата по време на пролет.

Интерес факт за този вид птици е, че израстват до около 32 см дължина и прекарват повечето си време по дървета, хранейки се с различни семена и насекоми, обитавайки основно крайградските райони на Австралия, Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Вануату, Нова Каледония и Соломоновите острови.

Жабешка му работа

Място: 9то

Автор: Sanjeev Kumar

 

Средата на април е времето, в което четириногите земноводни достигат своите рекордни точки на размножаване за сезона. Именно поради тази причина и април е закичен със званието международен месец на жабата. Съвсем естествено след всичко казано, млад жабешки представител попада пред обектива на автора на снимката, с която той пробива в челните класации на месеца и затвърждавайки жабешкото в месеца.

Цветна приказка

Място: 8мо

Автор: Josef Hinterleitner

 

Нещо, което обожавам през пролетта е нейната дива необузданост. Твърде рано, за да бъде повлияна от хората или горещите температури, природата показва неукротимата си сила, когато за първи път започва да разцъфва, вдъхновена да се изяви след цял един сезон на потисничество. Пролетта е сезон на креативност. Такава струи и от този пейзаж, заснет от мъж, заснемащ куче, заснемащо своята стопанка.

Покажи се, където и да си

Място: 7мо

Автор: Tom Shlesinger

 

През втората четвърт от годината, не само животните и растенията на земята стават по-креативни. Морските създания също крият своите истории, дебнейки в тъмните и дълбоки води, а едно от тях можем да видим тук, благодарение на покачващите се температури на водите и благоприятните условия за гмуркане. Тази морска змиорка е заснета, докато блажено се подготвя да се отпусне и да прекара нощта в черупката на това, което някога е било гигантска мида, най-вероятно тридакна такава.

Клонинги

Място: 6то

Автор: Tom Shlesinger

 

С още една подводна фотография, пред нас е открива забележителната гледка на различни корали в разнообразни форми и цветове, сформиращи модел, който напомня за клетъчно делене, свързващо се с идеята за нов живот.

Интересно, навярно, ще ти се стори и награждаването на тази снимка. Ако по-внимателно се вгледаш, то ще видиш, че авторът е същият като този на предходното изображение, но не това е причудливо, а фактът, че двете му снимки са грабнали абсолютно еднакъв брой гласове в комбинация от жури, публика и промотиране. С това и двете снимки финишират в конкурса за априлски фотографии на 6то място.

Тигри на свобода

Място: 5то

Автор: Pratik Humnabadkar

 

Майка и нейното отроче са заснети на изображението, докато си играят и се бият – игра, която използва родителят, за да направи малкото тигърче по-силно. Само няколко месеца по-късно и на него ще му се наложи да се бие за храната си, затова трябва отсега да свикне да понася удар или два.

Ханамунски лангур

Място: 4то

Автор: Pratik Humnabadkar

 

Индия е сърцето на колониите от сиви северни лангури. Макар и да могат да бъдат видени в територии на Бангладеш и Афганистан, на част от тези места са били заселени изкуствено. Майката и нейното бебе обаче живеят на територията на първата страна. Въпреки че на снимката са само два екземпляра, лангурите живеят в социални групи, които биват три вида. Първият се състои от един мъжки индивид, много женски и потомството им. Втората група се състои както от мъжки, така и от женски индивиди на всякаква възраст и в голям брой. А що се отнася до третата група, тя включва изцяло мъжки екземпляри.

Нашите двама приятели от снимката обаче най-вероятно ще се присъединят към социалното разделение, описано в първата група.

Състезание с бикове

Място: 3то

Автор: Chee Keong Lim

 

На сцената на победителите се възкачва един спорт, който е най-разпространен сред държави като Испания, Индия и Пакистан. Макар на пръв поглед връзката му с месец април да е неясна, то абстрактната нишка, която може да се хване е скрита в силата на добитъка. Измъчван и изтезаван, посърнал през зимата, той отприщва своята ярост и груба мощ в тази надпревара. Към днешни дни, този спорт се счита за вреден, но все още е активност, която лежи в традициите на някои нации и заснемането ѝ си заслужи наградата от 40 WINGS.

Цип

Място: 2ро

Автор: Мони Матева

 

Успяваш ли да вникнеш в скрития смисъл на изображението? Нека поставим нещата в рамките на загадка, а ти опитай да познаеш кой е верният ѝ отговор.

 

През черна тъмнина до синя синева, облаците сменят своята окраска;
А времето минава, сезони се менят и всеки нещо свое е разкрил.
Показвам ти природата си, а ципът чака,
застанал на зелено, защото името ми е…

Ако вече имаш своето предположение, напиши го в коментарите и виж дали ти ще бъдеш единственият, който ще го познае!

С грацията на паун

Място: 1во

Автор: Azim Khan Ronnie

 

Паунът се движи грациозно и величествено, но никога не разкрива пълната си красота на всеки или просто без причина. Съвпадение или не, отговорът на въпроса от началото е също така скрит за непожелалия да го научи. За тази снимка не ще дам свой коментар, а ще те оставя да я разгледаш и да изградиш свое мнение за нея и как тя се свързва с темата ни.

Ако все пак искаш да научиш какво е казал авторът за своето творение, последвай линка от изображението или посети априлския ни конкурс. А междувременно не забравяй:

Силата е в теб

Междузвезден почитател или не, ако искаш да научиш тайната зад красотата на април, то трябва истински да се отвориш за нея. Да излезеш навън и да се оставиш да те завладее с цялото си съществуване. И това важи не само за април, а за всеки месец, който има какво да ти даде.

Но помисли и по-обширно, когато става въпрос за сила. Ти си първоизточникът на красотата. Бъди човек, който прави нещата, точно какъвто винаги си казваш, че трябва да бъдеш. Извади фотоапарата, излез навън и закови възможностите, които ти се предлагат, а ако искаш да спечелиш и допълнителна мотивация, то включи се в майската ни надпревара за снимка на месеца.

Или, ако нямаш желание за нищо, то навярно предпочиташ да си останеш човек, който не върши нищо през целия свой живот?

Ти избираш.

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси