Кодова дума „Черно-бяло“: Задълбочи познанията си за монохромната фотография с 11 международно отличени фотографии

  • 13 юни 2018
  • 928 0 0

Истина ли е това?

Дочух наскоро, че си истински запленен от магията на черно-бялата фотография. Нещо повече дори! Немалко пъти се е случвало да си представяш успехите, които би имал като световноизвестен фотограф на черно-бели снимки, който с лекота триумфира над конкуренцията в свързани фотографски конкурси.

Чудесно! Намираш се на правилното място, в правилното време. Но преди да продължим напред с успеха и да задълбаем в тайните на този вид снимки, нека първо уточним няколко неща.

1.      Можеш ли да направиш разликата между черно-бялата фотография и монохромната фотография?

2.      Искаш ли да я научиш, заедно с няколко трика, които ще ти помогнат да „заковеш“ най-добрите си снимки от този род?

Не бързай да се тревожиш, ако отговорът на първия въпрос е „не“. Необходимо ни е само едно „да“, за да продължим напред. Съдейки по това, че прочете всичко дотук, то може да се заключи, че имаме сделка помежду си. Затова, както Роби Уилямс изпя още през ’97 – „so come on, let me entertain you.“ С разликата, че това тук е 2018. Затова оставяме победата на Deep Blue над Каспаров през 1997 за историците и се насочваме смело напред.

В статията ще намериш застъпени следните теми:

·        Монохромна фотография и черно-бяла фотография. Що е то?

·        Примери от реални фотографи и техните черно-бели творения

·        Основни концепции и техники на черно-бялата фотография

Монохромната фотография срещу черно-бялата фотография

За да си говорим за двата вида фотография, първо трябва да направим разбор какви са приликите между двете и какви са разликите. Нека започнем със следното твърдение, над което ще размишляваме.

Всяка една черно-бяла фотография представлява монохромна фотография, но не всяка монохромна фотография представлява черно-бяла фотография.

Защо? Обърква ли те това? Продължи да четеш, за да си изясниш ситуацията.

Черно-бялата фотография, най-общо, може да се представи като такава, в която напълно липсват цветове. Тя се състои изцяло от един тон – сивия – и различни нюанси на него, вариращо от тъмни към светли (черно към бяло). Това обяснение най-кратко и лесно описва този вид заснемане и изпълнява изискванията на монохромната фотография, за да бъде описана като такава.

Но ето тук идва и разликата между двете.

Монохромната фотография не опира само до сивата гама. Снимките, попадащи под това направление, се състоят от само един цвят, но този цвят може да бъде жълт, червен, зелен, син или някакъв друг. Едва след това идва допълнението, че снимките са само в този цвят и различните му нюанси. Пример за монохромна фотография е сепия ефектът, който оставя леко жълтеникаво-червен оттенък. Именно поради това допълнение за многоцветност, тази фотография не може да бъде описана като черно-бяла.

11 примерни черно-бели снимки, заснети от професионалисти

След като семантичната част е изяснена, няколко примера ще затвърдят чудесно информацията от по-горе. Следващите изображение са заснети от фотографи от цял свят и са част от поредицата Черно-бяла фотография на 2018. Тя представлява конкурс с награден фонд от 400 лева и допълнителни награди, в която различни фотографи взеха участие.

Всички изображения, които ще видиш са наградени за приложените умения и заемат водещите места в класацията. Внимателно разгледай всяка една от тях, за да откриеш малките детайли, на които различните автори наблягат. Отдели внимание и на техниките, защото по-долу ще обсъдим и тях.

В очакване на последния влак” от Ferdous Shabbir

Фердус Шаббир е фотограф от Бангладеш. Той е заснел възрастната жена, която чака на ЖП гара с него.

Едно от предимствата на черно-бялата фотография е, че отнемането на цветовете всъщност привлича фокуса на аудиторията. Добавя още и онази нотка философско настроение, което променя цялостното възприемане на изображението. Както е в този случай, жената изглежда като затворник на гарата, стояща зад решетките, което косвено напомня за жизнената ѝ душа, затворена в тялото на възрастна жена.

На път” от Zay Yar Lin

Светлината е много важна част от тази снимка. Изображението заема голяма част от светлите нюанси, докато черният цвят почти отсъства. Зай Яр Лин казва, че това изображение показва рутината на фермерите, отиващи на полетата в Ксиапу, Китай всяка сутрин.

Изкушение за сетивата” от Samuel Zlatarev

Авторът споменава: Красотата е навсякъде. Единствено очи са ни необходими, за да я видим. Заснех този кадър, използвайки огромен трипод, поставен на 45° над модела с 85 мм лещи.“

Страничен въпрос: Как смяташ ти – дали това изображение щеше да изглежда още по-съблазнително, ако всъщност цветовете не бяха премахнати?

Бурята иде” от Plamen Petkov

Заснето над земите български, изображението показва непостоянството на времето в дните около месец май. Слънчево и топло за няколко минути, а след това рязко облаците се струпват над земята и започва да гърми.

Тук авторът поставя и въпрос, гласящ: Какво по-добро от това за един пейзажен фотограф от драматично небе и невероятна светлина?

Ключовата дума остава в удебелен шрифт. Именно черно-бялата и монохромна фотография доставя това усещане.

На връщане от работа” от Zay Yar Lin

На снимката е заснета жена, връщаща се вкъщи след цял ден продаване на риба на рибния пазар, разположен на брега. Действието се развива привечер. Мястото е предполагаемо Бирма.

В памет на птицитеот Md. Nazmul Hasan Khan

Един от най-големите паметници в Бангладеш се намира в университета Jahangirnagar и е с формата на птица на върха.

Поле от глина” от Azim Khan Ronnie

Носещо повече бяло, отколкото черно, творението на г-н Khan Ronnie попада измежду първите десет победители в конкурса, споменат по-горе. Това е още едно направление, в което този фотограф показва талант и отдаденост към фотографията.

Жена със смело сърце” от Md. Nazmul Hasan Khan

Md. Nazmul насочва вниманието с тази снимка и черно-белия филтър върху треската, която обзема хората в Дака, Бангладеш, когато стане време за придвижване с обществен транспорт. Най-лошо става положението през почивните дни. Бидейки без избор обаче, дори жените са принудени да рискуват, за да се качат на влака и да се приберат в дома си след цяла седмица работа.

Магията на малките неща” от Kostadin Yordanov

Това глухарче е перфектното изображение, което разкрива балансираната гама на черно-бялата фотография, започваща от тъмно и наситено черно та чак до искрящо бяло. Това е историята за едно глухарче, разказана не от Рей Бредбъри, а от български автор.

Кръг на свободата” от Pranab Basak

Или сливайки заглавието със заснетото, можем да кажем, че тази снимка е рамката на едно светло детство, обкована с черна гума. 

Не губи вяраот Ицо Тепавичаров

„Заснех монах, докато бях в един от тунелите на манастира „Свети Георги“ и това ме върна обратно във времето, в което манастирите са били основната опора на духовенството в България по времето на турско робство.“

Точното послание за тъмните времена се предава още по-силно чрез употребата на черно-бял филтър.

Основни концепции и техники, с които да подобриш своята черно-бяла фотография

Надявам се, че успя добре да разгледаш всички примери с пълните им детайли. Ако тези снимки не са били достатъчно, за да задоволят глада ти, то като посетиш страницата на гореспоменатия конкурс ще можеш да се насладиш на над 40 различни участия. Преди да поемеш по пътя към заснемането на такива кадри обаче, увери се, че си наясно с всички основни точки по темата как да подобриш черно-белите си снимки.

Използвай тези 5 важни опорни точки, за да се справяш всеки път перфектно:

1.      Контраст: Ако ще се потапяш в черно-бялата гама, то направи го докрай. Създавай сцени, които включват присъствието на наситено черен цвят, преминават през сивото и стигат чак до снежнобелите нюанси.

2.      Сенки: Премахвайки цветовете от снимките си, то вече не можеш да разчиташ на тях за привличане на вниманието. За да спечелиш публиката, използвай наличието на сенки. Заигравай се с тях, използвай светлината, изменяй ги до странни форми, но ги прилагай в изображенията, когато е подходящо.

3.      Цвят: Експериментирай с оттенъците. Ако искаш да запазиш детайлите от различните цветове, то ръчно настройвай наситеността, за да може всеки цвят да придобие различен нюанс сиво и картината да изглежда по-жива.

4.      Форми: Търси формите. Използвай модели, странни цепнатини и различни фигури, които да комбинираш с контраста и може да създадеш истински красиви макро или далечни снимки.

5.      Текстура: Наблегни на детайлите. Постарай се брадата на възрастния мъж да разкрива неговата възраст и същност, а козината на кучето да не е сливаща се.

За финал запомни, че е важно да упражняваш таланта или професията си. Конкурсите са чудесен начин да правиш това. Освен, че ти дават страхотен стимул чрез различни награди, те подхранват и уменията ти, като ти позволяват да извлечеш повече от себе си и да се учиш от останалите в реално време. Постарай се да участваш всеки път, колкото и да не ти се вярва в успеха, защото той ще дойде. Виж активните ни конкурси сега и вземи участие!

П.С. Ако се чудиш как даден фотограф е постигнал определен ефект – питай. Винаги можеш да станеш по-добър като разпитваш за идеи и препоръки. Най-хубавото около VOUBS е именно общността, която платформата създава, защото в нея хората си помагат един на друг.

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси