Изкуството да се смееш и да изглеждаш добре, докато го правиш (Трикове и примери, с които да подобриш своя смях)

  • 20 юни 2018
  • 746 0 0

Знаеш ли, че бебетата се раждат с вродения навик да се усмихват?

Да, точно така. От момента, в който бебе поеме първата си глътка въздух и започне своя живот, то вече има способността да се усмихва. Нещо повече дори, изумително е колко добре всъщност контролират смеха си бебетата и колко очарователно могат да изглеждат, докато се смеят. Замисли се колко пъти си виждал бебе да се усмихва и колко трудно е да не отвърнеш на усмивката с такава. Всъщност, нека дори си представим хипотетична такава ситуация. Представи си новородено бебе, което кротко стои в своята бебешка количка и дъвче спокойно крачетата си, гъделичкайки се с език и кискайки се на това. Приближаваш се, за да погледнеш в количката и ставаш свидетел на картина, която те пленява перманентно. Малко, чаровно и заоблено лице с трапчинка от лявата страна, което кротко се взира в теб с огромните си кафяви очи, разкривайки липсата на зъбки и най-искрената и очарователна усмивка, която някога е била пред теб.

Е, ако едно бебе може да овладее майсторски усмихването, то защо и ти да не можеш?

Кажи ми…

Взе ли своята дневна доза смях днес?

12то място в Най-красива усмивка на 2018 (снимката е направена от Chee Keong Lim)

Преди да направиш прибързано заключение, не се притеснявай, това не е поредната статия, в която ще си говорим и задълбаваме с факти как „ден без смях е загубен ден“. Вместо това, тук ще насочим вниманието ти към няколко по-различни теми:

  • Усмихнатите хора по-привлекателни ли са и дължи ли се това на усмивката?

  • Какви ползи се извличат от смеха?

  • Как можеш да подобриш усмивката си и да изглеждаш по-добре, докато се смееш?

Прави ли хората по-атрактивни усмихването?

Действително, този въпрос занимава редица хора, включително ентусиасти и изследователи. Неведнъж са провеждани изследвания, които успешно заключават, че мъжете, които се усмихват по-често са предпочитан избор от жени, които търсят сериозна връзка. И макар по-намръщените господа от тип Джеймс Дийн да са предпочитани за краткотрайни влечения и еднократни преживявания, то усмихнатите мъже излъчват доверие и сигнали за добър родителски потенциал.
Мъже, преценете в кой етап сте и се ориентирайте правилно!

При жените, усмихването има същият привлекателен ефект, както при мъжете, но тук се появява и допълнение. За мъжете няма никакво значение дали става въпрос за еднократно изживяване, краткотрайно влечение или дълготрайна връзка. Ако жената се усмихва, то това определено се приема положително и се свързва с чувството за хумор (било то като отговор на шегите на мъжете или собственото чувство на жените). Редица мъже са се изказали още и че смехът в жените ги прави в пъти по-привлекателни, отколкото носенето на грим. Навярно затова жените се смеят по-често и в повече ситуации от мъжете.

10то място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Samuel Zlatarev)

Но не всичко опира само до привличането между мъже и жени, щом стане въпрос за усмивки. Изследвани са реакциите и на интервюиращи, които са дискутирали с усмихнати кандидати за работа, както и реакциите на хора, на които се продават продукти и услуги от усмихнати лица. И в двата случая, усмихнатите хора изглеждат по-приятелски настроени и по-лесно успяват да „разчупят ледовете“. Това допълнително изгражда самоувереността и кара хората да се включват идейно в повече дейности и събития. Доказано е още и че смеенето е заразно и създава обща среда за определена група хора, в която много по-лесно падат задръжките и се случват контактите.

6то място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Md. Nazmul Hasan Khan)

Ползите от смеха са едновременно и за личността, и за тялото

Всичко гореспоменато дотук включваше основно социалните ползи от усмихването. Но само до това ли опира то?

Не, разбира се! Дори лекото повдигане на крайчетата на устните нагоре показва мигновен спад в нивата на стреса, тъй като при смях се освобождават ендорфини, които стимулират мозъка. Този процес подобрява и имунната система, което пък води до по-малко заболявания и по-щастлив начин на живот. Ползите за настроението навярно са видни за теб и няма нужда дори да се споменават, но именно смехът е най-доброто лекарство, с което могат да се забравят всякакви болежки.

     

 

Смехът е почивка за изморения, капка надежда за обезкуражения, лъч светлина за тъжния и най-добрият антидот в природата за болки и проблеми. Той вдъхва щастие в дома, подхранва добрата воля в бизнеса и е символ на приятелството.

     

 

И след всичко това, за нас беше непонятно как все още има хора, които никога не се усмихват. Оказа се, че отговорът на въпроса лежи дълбоко заровен. Оказа се, че има хора, които изобщо не се чувстват комфортно, докато се усмихват, неуверени са и не харесват как изглеждат, докато го правят, поради една или друга причина. Ако и ти си такава личност, продължи да четеш по-надолу, защото решение има и само с няколко трика можеш да постигнеш усмивка толкова чиста, искрена и заразна като тази на детето от снимката!

3то място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Pranab Basak)

Как да се усмихваш по-добре и да изглеждаш невероятно, докато го правиш?

Спомняш ли си колко много твои усмивки си дал на света като дете? В тази възраст винаги е по-лесно да го правиш, защото обръщаш внимание на много по-малко фактори и всичко се случва естествено. Всичко, което ти е необходимо е добър приятел, за да споделиш усмивката или нещо малко, което да грабне вниманието ти.

2ро място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Azim Khan Ronnie)

Смехът е нещо, което се поражда естествено. Именно поради това той не би следвало да бъде нещо толкова плашещо, нали така? Ако постоянно се притесняваш как изглеждаш, докато се усмихваш, дали някой обръща твърде много внимание на зъбите ти или не, дали се показват венците ти, докато се смееш и редица други напразни притеснения, то в следващите редове ще откриеш няколко малки трика, с които можеш да възвърнеш естествения си усет за смеха и да направиш снимките по-хубави. Точно, както някога.

Опитай да се надсмиваш над себе си

5то място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Ferdous Shabbir)

В каквато и ситуация да си, опитай да си припомниш забавна случка с теб или с приятели, преди да се снимаш. Упорито си припомняй всички малки детайли от историята, докато позираш пред обектива. А за още по-добри снимки, можеш да помолиш фотографа да те заснеме, докато не очакваш.

Забавлявай се с приятели

7мо място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Pranab Basak)

Говори с приятелите си и поискай от тях да ти разкажат виц или да те разсмеят. Ако се притесняваш да застанеш пред камера, то имайки някой познат около теб, който да те извади от стресовото състояние със сигурност ще свърши работа. С времето е възможно да започнеш да превъзмогваш тези притеснения и да се справяш сам.

Практикувай смеха си в огледалото

8мо място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Desislava Ignatova)

Не, това далеч не е шега или безсмислица. Практикувай смеха си в огледалото, където можеш да виждаш отражението си. Така можеш да експериментираш с различни усмивки, пози, да се заснемаш сам с отворени или затворени очи, а след това да се учиш от най-добрите снимки. Добави този навик към сутрешната си рутина и само с 5 минути на ден можеш да станеш много по-самоуверена личност, а и винаги ще започваш деня с усмивка.

Отпусни лицето си

1во място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Kostadin Yordanov)

Отпусни кожата и мускулите около устата, носа и очите. Така ще позволиш на лицето ти да изглежда по-естествено.

Учи се от другите и имитирай

9то място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Pranab Basak)

Намери албум, пълен с фотографии на усмихнати хора и отдели тези, чиито усмивки ти харесват най-много. Внимателно наблюдавай малките детайли, които те карат да ги харесват и след това опитай да ги вкараш в твоята усмивка, имитирайки тях. Не забравяй обаче, че далеч не е задължително условие да изглеждаш досущ като човека, от когото гледаш. Напротив, намери своя собствен начин да изразиш детайлите през твоята индивидуалност, карайки ги да изглеждат добре по твоя начин.

Смей се с цялото си сърце

4то място в Най-добра усмивка на 2018 (снимката е направена от Debasish Chakraborty)

От всичко казано дотук обаче най-важно е да запомниш едно. Когато се смееш – прави го с целите си сърце, душа и тяло, без значение дали някой гледа или не. Единственото нещо, което прави една усмивка истинска и красива е онази вътрешна сила, която идва от сърцето. Ако цялото ти тяло се усмихва в унисон с лицето, то няма начин да не изглеждаш добре!

Усмихвай се, колкото, когато и където можеш

Надали всичко по темата е казано, но основното послание би трябвало да е стигнало до теб. По-рано стана ясно, че няма да се говори за афоризма относно загубения ден (в началото на статията), но си заслужава да се вземе поне малко предвид, защото стимули за по-добро настроение има навсякъде около нас. От нас зависи дали ще ги намерим, нали така?

Защо не погледнеш най-усмихнатата ни колекция от фотографии или не вземеш участие в някой от нашите конкурси със забавна тема точно сега?

С удоволствие бих чул мнението ти за избор на най-добра усмивка от гореспоменатите! Можеш да го запишеш в коментарите.

 

  • Л.

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси