Тайният живот на домашните любимци и домашните животни, показан в 13 впечатляващи изображения

  • 25 юни 2018
  • 800 0 0

Чудил ли си се някога какво прави домашният ти любимец, докато ти не си наоколо?

Говоря за задаването на онези въпроси от типа на „Какво ли си мисли кучето ми в момента?“ или „Защо котката ми прави това?“. Въпроси, които от години преследват стопаните на домашни любимци и животни.

Далеч не е тайна за никого, че домашните животни водят свой собствен живот. Това се забелязва най-ясно от всички именно в онези моменти, когато животните останат сами или внезапно решат да свършат нещо нетипично. Неотдавна, сред екипа на VOUBS се породи израз на удивление от този таен живот, който стана причината да се създаде и конкурс с тема, отнасяща се до връзката между хората и отглежданите животни. Конкурсът беше с цел показването на най-добрата снимка на домашни любимци за 2018 година и привлече интерес на хора от цял свят. Само преди няколко седмици той завърши успешно, давайки ни много фотографии и емоции, над които да останем замислени.

Решени да споделим вдъхновението и радостта от снимките, тук и сега ти предлагам едно кратко и приятно четиво, в което можеш да намериш:

·        13 изображения на домашни любимци и животни, които ще направят деня ти по-усмихнат и ще преосмислят фотографията с животни за теб

·        Кратко интервю с победителя в конкурса, неговите предложения към VOUBS и лични успехи

·        Размисли, страсти и афоризми, относно изображенията тук, над които да се замислиш

Тайният живот на домашните любимци и домашните животни, видян през окото на професионалната фотография

Да имаш за приятел домашен любимец означава да притежаваш съкровище. Това явление е изключително рядък тип богатство, от което само най-богатите сърца могат да се възползват и да се радват.

В следващите редове ще откриеш 13 изображения, които ще ти дадат нова перспектива за животните, интересни моменти, които не си виждал и предположения какво се случва, докато последните прекарват времето си сами.

Приятел най-добър” от Nirob Ahmed

25то място

Спомням си, че преди време бях чел някъде, че малките кученца се привързват най-силно към най-младите членове на своето семейство. Дали това е така, защото са еднакво изпълнени с енергия или защото преминават през сходни перипетии, израствайки в живота, е неясно, но едно е сигурно – това малко момченце и неговото кутре поставят основите на едно приятелство за цял живот.

Кара” от Hrise Georgieva

23то място

Спомняш ли си, че през 2016 година в кината се появи филм със заглавието „Тайният живот на домашните любимци“? Анимационният филм представяше именно онова, което се случва с всички животни, докато хората не са около тях и не ги наблюдават. Включваше невероятни приключения, а основната сюжетна линия проследяваше перипетиите на Макс, Джак Ръсел Териер, който беше основен герой.

Запознай се с Кара, друг Джак Ръсел Териер. Тя кротко отпочива, полегнала върху възглавницата, но само тя самата знае какво точно се случва в главата ѝ в този момент и какви планове крои.

Можеш ли да предположиш какви са?

В бойна позиция” от Elizabeta Dimitrova

23то място

Тази малка дама с дълги мустаци идва от Македония. Тя бавно се намества, за да издебне своята плячка, която най-вероятно е стопанката ѝ, играеща си с нея.

Чудя се какво ли е името ѝ на македонски? С удоволствие бих научил това, ако Елизабета пожелае да сподели тази информация.

Търсачът” от Md. Nazmul Hasan Khan

20то място

Транспортната система в Бангладеш е една от най-лошо устроените в световен мащаб. Хората са принудени да се возят, хванати за външните части и елементи на влаковите композиции, за да се приберат вкъщи. Този мъж обаче не може да си позволи да направи това. Той отчаяно се опитва да намери място за себе си и своя другар, но претъпканото пространство трудно може да осигури това. Въпреки това той няма да се откаже и може би дори ще се откаже от качването си на влака, но няма да изостави кучето си.

Навярно, защото дори и да не знаем какво се случва в тяхната глава, знаем, че те обичат безусловно. Как смяташ ти – има ли любов по-чиста и невинна от тази между животно и стопанина му?

“Little Mugly” от Лияна Михова

13то място

В продължение на темата за любовта, сякаш е важно да се отбележи, че това е всъщност сложно чувство. То се състои от редица емоции, включително тъга или депресия.

Това куче, например, изглежда леко нещастно, навярно изразявайки тъгата на животно, оставено само и чудещо се дали ще се завърнат скоро стопаните му.

Пако, моят малък приятел” от Георги Харизанов

12то място

Оставяйки едно животно само за твърде дълго обаче означава, че след време тъгата започва да се разсейва от съмнението. Съмнението с облик като този.

Това звук от колата на моя стопанин ли беше?” или “Дали това е той, качващ се с асансьора? са само два от възможните въпроси, които може би преминават през съзнанието на един домашен любимец. Кой знае какво още има там?

Двама срещу един” от Боряна Андонова

8мо място                                                                                                                                                                                           10 WINGS награда

Историята продължава дори и след съмнението и слухтенето до вратата. След това, емоциите започват да се завихрят в една невидима меланхолия.

Домашните любимци създават силна социална връзка с хората и това осмисля голяма част от живота им. Те са социални същества и оставени сами, някои породи започват да се чувстват изоставени. Оказва се, че често след първоначалната доза щуротия, животните се отегчават и прекарват по-голямата част от времето с в очакване на стопаните.

Разходка в парка” от Цветелина Николова

7мо място                                                                                                                                                                                                   10 WINGS награда

Завръщането, срещата и радостта. Моментът, в който любимото животно зърне очите на своя стопанин е момент на истинска радост.

Ако трябва да се съди по неимоверното щастие, което обзема повечето домашни любимци, когато вкъщи се прибере член на семейството, то най-вероятно хиляди радостни мисли минават през ума им.

Тази снимка е олицетворение на любовта и радостта, които се намират в едно такова приятелство.

Къпане на петел” от Peter Lee

5то място                                                                                                                                                                                                     10 WINGS награда

Връзката между животните и хората обаче не се ограничава само до традиционните домашни любимци. Всъщност, много хора изграждат силна връзка и с обикновените домашни животни, които помагат на хората, както е в този случай. Традиционно облечен мъж от земите на САЩ почиства своя петел с вода, която прави на фини капки вода с устата си.

Кари, Мами и Дзидзиот Костадин Йорданов

4то място                                                                                                                                                                                                     10 WINGS награда

Истината е, че няма значение какво животно ще избереш, за да го обикнеш. Но колкото повече на брой пернати и космати имаш, толкова повече любов ще получиш.

Тези три дами са част от едно семейство и представляват 3 поколения – баба, майка и дъщеря. Кой ли знаеш какви семейни клюки и драми развъртат вечер?

Малък дракон” от Hasse Hamid

3то място                                                                                                                                                                                                   10 WINGS награда

Рибите са също толкова любвеобилни, колкото кокошките, котките или кучетата. Тя също има своят таен живот, който е дори още по-загадъчен, защото подводното царство е дори по-далечно за хората.

Точно както рибите виждат всичко около тях, но никога не го издават, така и ние може би трябва да приемем, че животните имат своите тайни от нас и надали някога ще разберем всяка една.

“БАУ” от Josef Hinterleitner

2ро място                                                                                                                                                                                                    10 WINGS награда

Животните се нуждаят от своята подходяща среда, в която да дивеят и да разкрият пълната си същност с други себеподобни. Грижа на хората е да осигурят максимално добри условия.

Куче от запаса” от Azim Khan Ronnie

1во място                                                                                                                                                                                                        204 евро награда

Каквото и да си мислят животните, те също имат нужда от пълноценен живот като нас. Нека направим най-доброто.

Както известният цитат гласи „животните са с нас само за част от живота ни, но за тях ние сме целия живот.“ И не е важно какво си мислят животните, а как се чувстват. Прекарвайки прекрасни моменти с тях си гарантираме същото и за нас. А за да останат любимците ни до нас през целия наш живот, снимките са подходящо средство за целта.

Относно последното, нека те запознаем с победителя от състезанието с изложените тук снимки и с това, което той сподели.

Интервю с победителя от конкурса за най-добра снимка на домашен любимец - Azim Khan Ronnie

VOUBS: Моля, представи се накратко.

Azim: Здравейте! Казвам се Азим Кхан Рони, роден съм в Дака, но отраснах в Богра, Бангладеш. В момента работя като оператор в телевизионен канал, като вече имам опит над 13 години в сферата. Именно тази ми работа ме запали по фотографията и в нея открих истинската си страст. Чрез заснемането на изображения открих какво искам да правя с живота си, а именно да заснемам различни моменти и да им придавам вечност, оставяйки ги статични във времето. Обожавам да пътувам и да се срещам с нови хора, с които да комуникирам, а в свободното си време използвам заснетите фотографии, за да участвам в различни фотографски конкурси.

V: Казваш, че участваш в конкурси. Какви успехи имаш до момента?

A: Многократно съм завоювал редица 1ви, 2ри и 3ти места в национални и международни конкурси, включително и тук във VOUBS. Успях да спечеля конкурса за снимка от дивата природа на BBC (BBC Wildlife Photo Contest), конкурс на Wikipedia, а в глобален мащаб имам признания и награди от конкурси в Русия, САЩ, Япония, Бангладеш и Китай.

V: Как реши да участваш при нас? Какво те мотивира?

A: Във VOUBS вземам участие отдавна. Още от годишното издание на VIPA през 2016, а от тогава редовно следя конкурсите.

V: Бидейки редовен, какво ново би искал да видиш при нас?

A: Много ми се иска да видя конкурси на живо и в реално време.

V: Сподели, че фотографията ти е страст и имаш доста успехи. Какво още искаш да постигнеш – каква е великата ти цел?

A: Това, което ме кара да се чувствам добре е да представям страната си в най-престижните фотографски конкурси и да печеля призове от тях. А нещото, което бих искал да постигна е да успея да заснема шедьовър, преди края на живота си, който ще кара хората да се замислят, да спират и да остават пленени от него.

Моралът от историята

Животните са неизчерпаем източник на щастие. Ако човек е истински късметлия, то в живота му ще се появи животно, което ще открадне сърцето му и ще промени всичко завинаги.

Без значение обаче дали ти си от хората, които притежават любимец или не, VOUBS дава мястото и стимула да опознаеш това царство. В нашата платформа можеш да откриеш редица конкурси, подобни на този за най-добра снимка на домашни любимци за 2018. Това, което можеш да направиш е да се абонираш за нашия бюлетин и така никога няма да изпускаш възможност, от която можеш да спечелиш парична или друга награда!

А докато изчакваш за подходящ конкурс, отбивай се и в блог секцията на уебсайта, където ще намериш забавни статии и препратки към други конкурси (а нови такива добавяме всеки изминал ден).

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси