Топ 10 на най-добрите изображения за месец май 2018

  • 03 юли 2018
  • 845 0 0

„Трите пъти“ - неразказаната история на месец май

Каква е истината зад името на петия месец в Григорианския календар и има ли то нещо общо с частицата „май“?

В следващите редове ще откриеш отговора на този въпрос, както и десет от най-високо оценените снимки, включили се във фотографската надпревара през отминалия месец. Преди да продължим напред обаче!

Какво се случи с април?

За редовния читател на блог секцията ни, развитието на и резултатите от априлското издание на поредицата „топ 10“ не са нито новост, нито нещо неизвестно. Вярвайки в това обаче съвсем наскоро се оказах стъписан от нещо, което подочух.

Предисторията към въпроса

Преди няколко дни бях излязъл на среща с приятели, с които да разтоваря и да прекарам приятно, подкрепяйки се с пивка напитка. Важен факт за пояснение е, че по-голямата част от кръга с приятели и познати около мен се състои от артисти и творци, поради което е естествено за мен да бъда в такава среда. Последното обаче предполага и още нещо – масово хората от това обкръжение са наясно с VOUBS и възможностите на платформата. И така, бидейки на прага на това да приключа с напитката си и да се оттегля, случайно подочух разговор на двама души в съседство.

Те обсъждаха именно VOUBS и последните конкурси, когато един от двамата внезапно попита: „А какво всъщност се случи с последните 2 конкурса от топ 10 поредицата? Защо никъде не излезе статия от VOUBS за тях?

Точно тогава и точно там, този въпрос ми нанесе директен удар.

Отговорът: Какво всъщност се случи?

Макар човекът да говореше за 2 конкурса, всъщност моят проблем възникна само с един от тях. Този, който се отнася до фотографиите за месец април. Всъщност статия по темата излезе в нашата блог секция, но тази статия вече не следва прийомите на „Топ 10“ поредицата…

Ако си бил редовен последовател на писанията тук, то най-вероятно ще успееш да си припомниш, че миналия месец публикувахме статия, оформена като монолог. Почти оприличено на Шекспирово творение. Заглавието на творбата е „Каква е тайната ти, Април?“. Ето тук настава и объркването, тъй като съвсем скоро взехме решение, че статиите ни в блога ще целят да допринасят на читателите. Основна цел ще бъде винаги да доставяме нещо интересно и забавно за четене, което ще означи темата на статията. Въпреки добрите ни намерения обаче, представям си объркването, което е породила липсата на заглавие от типа „Топ 10 снимки…“.

Е, отсега нататък, всяко Топ 10 издание ще бъде придружено от конкретна тема, която ще предлага вълнуващи факти, които можеш да научиш и полезни теми, относно конкурсите в нашето общество. Знаейки това, смело пристъпваме напред с теб и се захващаме за работа.

Защо месец май се казва всъщност „май“?

Според езика, историята започва по различен начин. В нашите териториални ширини началото ѝ е думата трѣвенъ.

Тази дума е първата, с която славяните са наименовали месеца, а според лингвисти, това се превежда като „тревен“ и описва развитието на тревата и пролетта през месеца. В английската си версия, изначалната дума е Þrimilce и описва единственият в годината месец, в който кравите могат да се доят по три пъти на ден.

В наши дни обаче името е видоизменено и се дължи на почитането на древноримската богиня Мая, която била покровителка на земята и в нейна чест се принасяли жертви на 1 май. Именно нейното покровителство допринесло този период от годината да се нарича така в различните езици.

Това, разбира се, са кратки версии на историите, но ако смяташ фактите за интересни, то сподели статията и продължи да четеш надолу, за да научиш…

Кои 10 фотографи с техните снимки бяха отличени за най-добри през месец май?

Топ 10 снимки през май 2018. Конкурсът, който продължава от октомври миналата година и ще се организира всеки месец до декември тази година. Той беше този, който отличи най-добрите снимки за месеца сред повече от 85 участници и 140 изображения.

Наслади се сега на десетте най-високо оценени снимки, които спечелиха и поделиха наградата от 300 WINGS.

Дървеното мостче” от Мирослав Христов

10то място

 

5 WINGS награда

 

 

 

Както името разкрива, фотографското откритие е дървеното мостче. Това, което остава неразкрито обаче е, че всъщност този мост се намира в планинските зони на България.

Забавление по детски” от Apu Jaman

9то място

 

10 WINGS награда

 

 

 

Лято е. По-голямата част от децата се впускат в приключения и тези три от снимката са намерили своето. Те успешно са си построили плавателен съд, който им позволява да се радват на водата около брега на реката.

В основата е всичко” от Apu Jaman

8мо място

 

15 WINGS награда

 

 

 

Дали това от снимката представлява началото на нещо, което ще представлява следващия най-висок небостъргач? Възможно е, но засега е само група от работници, повечето от които висят от арматурното желязо, стърчащо из основите на недостроената сграда.

Река Манали в Индия” от Sanjeev Kumar

7мо място

 

20 WINGS награда

 

 

 

На снимката се вижда река, намираща се в индийското курортно градче Манали. Това градче представлява долина, сгушена в полите на планините в щата Химачал Прадеш, близко до северния край на долината Куллу и на около 2 050 метра надморска височина.

Манастир” от Мони Матева

6то място

 

25 WINGS награда

 

 

 

Едно от общо двете изображения в целия конкурс за месеца, което успя да завоюва максималният възможен брой от потребителски гласувания. Далечната фотография на манастира без име обаче не успя да постигне същия успех и с журито, поради което остана на шеста позиция.

С дъх на пролет” от Здравка Димитрова

5то място

 

30 WINGS награда

 

 

 

Паяче невинно или паяче опасно? Авторът на снимката е пропуснал да уточни вида на този екземпляр, но ако ти успееш да го познаеш в коментарите ще получиш специално промотиране на твое участие в конкурс, по избор, в нашите социални канали.

Изгревътот Костадинка Йорданова

4то място

 

35 WINGS награда

 

 

 

“In the morning of my life I shall look to thee sunrise...”

В бяг по водатаот Apu Jaman

3то място

 

40 WINGS награда

 

 

 

С пълен брой точки от жури гласове, това младо момче, бягащо по повърхността на калните полета с вода, е образ на снимката, която взе едното от трите челни места.

Река Бан – Северна Ирландияот Диана Иванова

2ро място

 

45 WINGS награда

 

 

 

Запомняща се снимка на река Бан. Тази река се намира в Северна Ирландия и се разделя на горен и долен поток, като и в двата се отглеждат сьомга и змиорки за риболов. Диана Иванова, автор на снимката, се е постарала да подкрепи визуалната приказка с история и описание на местността, която може да грабне вниманието и на най-незаинтригуваната личност.

Красотата на природатаот Azim Khan Ronnie

1во място

 

75 WINGS награда

 

 

 

Фотографът от Бангладеш, който не спира да покорява конкурс след конкурс във VOUBS отново грабва първото място. Неговата снимка представлява интимността на два сини пауна, с която той отново показва отдадеността си към фотографията.

Какво можеш да направиш за финал?

Ако изображенията дотук са те привлекли дотолкова, че би искал да се потопиш напълно в пролетната атмосфера, то потърси конкурса за месец май и разгледай останалите 130+ участия. След като приключиш с това, побързай и се включи в конкурса за най-добра снимка за месец юни 2018, защото остава съвсем малко, преди да се затворят регистрациите. Това може да се окаже ключа към твоите 75 WINGS, с които да се включиш в някой от платените ни конкурси и да спечелиш над 200 евро.

Ако пък се нуждаеш от вдъхновение, прочети интервюто с Azim Khan Ronnie, в което той обяснява какво го мотивира и го кара да продължи да се занимава с фотография.

А сега, припомни си защо май се нарича „май“ и впечатли приятелите си с новите познания. Бъди сигурен, че следващия месец ще те чака друга вълнуваща история, както и още снимки, така че ще се видим тогава!

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси