Топ 10 на най-добрите изображения за месец август 2018

  • 04 октомври 2018
  • 565 0 0

Лятна депресия

*Чук, чук*

- Кой е там?

- Аз съм – лятото. Исках да се сбогувам.

Всичко между нас приключи. Прекарахме си страхотно, имахме много невероятни моменти заедно, много усмивки и искри от любов. Краят обаче е неминуем и вече официален – месец август си отиде. Отивайки си обаче той не пропусна да остави своето наследство – конкурса „Топ 10 изображения за месец август 2018“, който е и основната причина днес да сме се събрали тук.

И макар всичко да се върти около това събитие, освен да разгледаме десетте най-добри фотографии, направени през август 2018, в тазмесечното издание на статията ще си поговорим и за:

·        Синдромът наречен „сезонно афективно разстройство“ или познатата лятна депресия, казано с прости думи;

·        5 идеи за забавление през септември;

·        Началото на учебната година и разни случайни исторически факти, отнасящи се до месец август;

·        Всичко, което може да попадне между редовете на гореспоменатите теми, било то в статията или в коментарите.

Сега, вземайки предвид огромният процент вероятност, щом четеш това, да живееш в Северното полукълбо, би могло да се заключи, че не си от най-щастливите хора при вида на отминаващото лято. Поради това, апелирам към теб да отделиш кратка част от своето време, за да разгледаш 10 от най-добрите ни изображения в конкурса за топ 10 на месеца във VOUBS, с което да подобриш своето настроение и да стоплиш хладните дни.

(В случай, че живееш в Южното полукълбо и се чудиш защо никъде не фигурира споменато – хм, нека кажем, че си едно дяволски щастливо същество, заради всичките летни дни, които стоят пред теб. Въпреки това, използвай възможността, за да видиш как е минало лятото в другата част на света и да се насладиш на времето, което имаш!)

Бърз обзор на лятото в 10 фотографски изображения (Топ 10 изображения за август 2018)

Лятото определено не мина неусетно, без да поздрави със своето „Здравей“. В августовия ни конкурс получихме повече от 100 поздравителни обръщения от лятото, под формата на участващи изображения в надпреварата за челните места.

В конкурса от по-горе, участие взеха 58 фотографи от 18 държави, разположени на три различни континента. И макар това да не изглежда като внушително число се оказва, че включва по-голямата част от развиващите се страни в глобален мащаб, с което привлече близо 6 000 души, които разглеждаха, коментираха и гласуваха за предложените им изображения в конкурса.

Благодарение на професионализма на журито и потребителските гласувания, десетте водещи изображения спечелиха на своите автори част от наградния фонд на обща стойност 300 WINGS. Ако ти е интересно да научиш кои са включени в Големите десет, продължи да четеш надолу.

 

Охлюв” от Ксаба Харай

Сладък и любознателен, този охлюв се движи по стара, ретро маса и изглежда сякаш позира за автора от Румъния, който го е заснел със своя фотоапарат. Тази му снимка успешно завоюва 10то място и наградата от 5 WINGS.

Общият брой спечелени точки се равнява на 70.38 и се състои от 50% жури гласове, 15.25% рейтинг гласувания, 4.8% потребителски вот и 0.33% точки от преглеждания. А за тези, които се интересуват с колко точки е успял Ксаба Харай да надмине предходното място, отговорът е близо 3% повече потребителски гласове и почти половината рейтинг гласувания.

Август в Тетевенот Ицо Тепавичаров

На 9то място застава малък български град, известен с това, че успешно съхранява и запазва 27 занаята, позовавайки се на статистиките, много от които не биха могли да се срещнат никъде извън България. За направената панорамна снимка от висините и за положеното старание, фотографът получава наградата от 10 WINGS.

Статистиката закова това изображение на печелившата позиция с общ брой точки равен на 71.12.  Разпределено по отделните компоненти, това число се състои от 40% жури гласове, 15.66% рейтинг гласувания, 14.24% потребителски вот, 0.96% точки от преглеждания и 0.25% точки от платено гласуване с виртуалната ни валута.

В цъфналата ръжот Мирослав Христов

Макар името да напомня за полите на Шотландия – за тези от читателите, които са чели Робърт Бърнс и известната му поема –, но кадърът крещи „България“, обхващайки полята в страната. Интересна заигравка е заглавието с това на споменатата поема, но по-интересно би било да научим дали именно тази гледка събужда текста на Бърнс у теб. Можеш да споделиш своето мнение в коментарите или в нашата Фейсбук страница!

Междувременно, ако класацията те вълнува, снимката на зърнени култури спечели 15 WINGS за своето 8мо място с общо 71.22 точки. Тяхното разпределение е както следва: 40% жури гласове, 14.58% рейтинг гласувания, 15.22% потребителски вот, 0.87% точки от преглеждания и 0.25% точки от платено гласуване. Малка разлика, спрямо предходната позиция, но въпреки това достатъчна за по-горно място в класацията.

Лодки, погледнати през птичи погледот Азим Кхан Рони

Привидно голям брой рибари със своите лодки из водите на Бангладеш – това е, което се вижда заснето на тази снимка. За по-любознателните обаче ще бъде интересно да научат, ако вече не знаят, че Бангладеш е изключително богата на морски ресурси страна, но поради постоянно нарастващото население в границите ѝ, риболовът е единственият начин за местните хора да успеят да осигурят хранителните нужди на държавата.

Встрани от тази допълнителна история, оставаща зад кадър, това, което остава на преден план е класацията и достигнатите 71.45 точки, довели до 7мо място и наградата от 20 WINGS. Интересно е, че това изображение спечели максимален брой рейтинг гласувания (16%), 48% жури гласове, почти максимален брой точки от преглеждания (2.97% от общо 3% възможни за този компонент) и 4.48% потребителски вот.

Пазар за лодкиот Нироб Ахмед

Без да има пряка връзка между това и предходното изображение, оказва се, че и двете са изградени около обща тематика. Нещо повече дори, фотографът на това изображение е със същият произход, както и на това от предходната позиция – от Бангладеш. Истински интересното обаче в случая е, че двете изображения са получили абсолютно еднакъв брой точки от гласуванията равен на 71.45.

Разбира се, няма как и двете снимки да заемат една позиция, предвид което тази завоюва 6то място. Защо точно тази? Едно единствено е преимуществото ѝ – цели три дни по-рано е била качена за участие в конкурса за топ 10 изображения за месец август.

Пауниот Кристина Николова

Още един български автор, взел награда от „надпреварата“. Кристин Николова споделя, че това, което я е накарало да заснеме изображението, и истински я е изумило, е симетрията, красотата и „любовта“ между тези две създания. Очевидно последното е докоснало потребителите на VOUBS, с което същите са изстреляли изображението на 5то място със 72.59 точки и заслужена награда от 30 WINGS.

Красотата на слънчевото цветеот Костадинка Йорданова

Слънчогледът е един от символите на лятото в най-чистата му форма, макар и да не се свързва непременно с месец август. Въпреки това, макар повечето слънчогледи да разцъфват напълно към края на месец юли, красивата гледка успешно привлече вниманието на потребителите и закова 4та позиция с 35 WINGS награда и 72.86 точки в класирането.

Самото разпределение на точките се разпределя като 50% жури гласове, 13.15% рейтинг гласувания, 8% потребителски вот и 1.71% точки от преглеждания на снимката.

Борба за територияот Апу Джаман

Борбата между двете влечугоподобни е изображението, спечелило 3то място в нашия конкурс. С трета награда поред за Бангладеш, този автор грабна 40 WINGS и стана трети подгласник с 81.55 точки.

Скали и водаот Явор Кирилов

Вторият поред подгласник получи 45 WINGS за зашеметяващата гледка на приказно място вътре в пределите на България. Благодарение на резултата от 82.33 точки, скалисто-воднистата фотография получи място на 2ра позиция с 50% жури гласове, 15.01% рейтинг гласувания, 16% потребителски вот (максимален) и 1.32% точки от преглеждания.

Работниците от солните полетаот Чий Кеонг Лим

Абсолютният фаворит за месец август идва в лицето на фотограф, произхождащ от Малайзия с неговото изображение на група от работници, трудещи се на солни полета в ранните часове на новия ден. Наградата за този труд е 1во място и 75 WINGS, спечелени с натрупаните 83.52 точки, изградени от 60% жури гласове, 14.21% рейтинг гласувания, 6.08% потребителски вот, 0.48% точки от преглеждания и 2.75% платени гласове.

И макар потребителите да не са оценили напълно изображението, журито е дало максимума от себе си, което в комбинация с платените гласове е довело до текущото класиране.

Сезонно афективно разстройство

С рязка промяна в темата, преминаваме към следващата точка – лятната депресия. Както вече споменахме, лятото е окончателно към своя край за живущите в северната половина на земното полукълбо. Оказва се, че това време от годината е най-благоприятно за развитието на депресия, според редица проведени проучвания.

Защо?

Навярно се дължи на някоя от следните причини:

·        Лятото е времето за социализиране с приятели – нови и стари – и множество забавления. С края на лятото идва и усещането, че тези неща свършват завинаги или поне до следващото лято.

·        Голяма част от платените отпуски се планират през лятото и най-често включват всичко, освен работа, за дълъг период от време. Краят на отпуските и връщането към ежедневието, изпълнено с неприятни или тежки задачи може да доведе до неприятни вълнения.

·        Лятото е буквалният превод на всички желания за сладолед, студени напитки, ефирни дрехи и къси гащи. Есента слага край на тези желания и принуждава хората да увеличат своите усилия за запазване на усещането си за комфорт и топлина.

Разбира се, освен тези има и много други причини, които могат да доведат до лятна тъга. Но трябва ли да е така? Ако се замислим по-съсредоточено, всички активности, които предприемаме през лятото са също така лесно изпълними и във всеки друг сезон. За да помогнем това да се визуализира по-добре, решихме да предоставим 5 идеи, с които септември може да стане по-приятен.

5 идеи, с които да се забавляваш през септември

1.      Вземи си билет за пътуване до страна, в която е все още горещо. Както можеш да си представиш, пътуването винаги е забавно и носи приятни емоции. Ако можеш да си позволиш такова, опитай да планираш пътешествие до по-топла държава, което определено би могло да победи тъгата над отминаващото лято.

2.      Приеми есента с отворени обятия. Есента не е чак толкова лош сезон. Едно от най-лесните и забавни неща, които можеш да направиш през септември е да събереш купчина от нападали листа и да се гмурнеш в нея. А успееш ли да убедиш и приятелите си да го направят, забавата е гарантирана.

3.      Отдай се на книги и организирай социални активности на закрито. Ако времето навън ти пречи, защо не пренесеш купона вътре в двора, къщата или друго място?

4.      Преструвай се, че е все още лято. Естествено, това може да се получи само за известен период от време, след като лятото си отиде, но определено ще се почувстваш страхотно от организираното на парти с пяна на двора, война с водни балони или каране на ролери в дъжда.

5.      Развий талантите си. Какво по-подходящо време за записване в нов курс за ново умение или за участие в някой от активните ни конкурси, които биха могли да ти донесат страхотни награди, ако не сега?

И докато си говорим за интересни и нови неща, защо не научиш нещо още в този момент?

Интересни исторически факти за месец август

·        Някога месец август се е състоял от едва 29 дни. Главен виновник за добавянето на още 2 дни към месеца е Юлий Цезар, който създал Юлианския календар. Това разпределение се е запазило до наши дни и позволява да се порадваме на допълнително време през този месец.

·        Август е месецът с най-много планирани почивки в Европа.

·        САЩ обявява август за месец с най-засилена раждаемост на територията на страната.

·        Шотландия е една от малкото държави, в която училището започва още през Август. Обикновено първите дни на училище за живеещите в Северното полукълбо започват през септември, докато за тези в Южното полукълбо са характерни януари или февруари.

И без нито минута повече в излишни думи, тази статия приключва и оставя всичко казано дотук да си почива в съзнанието ти. Междувременно, приятели, аз си вземам удължена почивка от писането на статии тук, но с удоволствие ще очаквам новите ни срещи след няколко месеца. Дотогава успех с живота и се радвайте на всеки миг!

 

-        Л.

 

Все още няма коментари. Коментирай!

Открийте още Конкурси
Абонирай се за нашия бюлетин
Области на интереси